Project Category: bio

Προσωπικά στοιχεία

 • Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1977. Η καταγωγή μου είναι από το Σοχό της επαρχίας Λαγκαδά, με ρίζες από τη Βλάστη Κοζάνης.

 

 • Είμαι παντρεμένος με την Αναστασία Κουκουτζέλη, με την οποία έχουμε 4 παιδιά και κατοικούμε ως οικογένεια μόνιμα στο Σοχό Θεσσαλονίκης.

 

 • Πτυχιούχος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας Σερρών, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην “Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση & Διακυβέρνηση” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

 • Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού, με ειδική εκπαίδευση στο Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου Ειδικών Δυνάμεων.

 

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

Από το 2002 έως σήμερα είμαι ιδιοκτήτης πρότυπης βιοτεχνικής επιχείρησης του αγροδιατροφικού τομέα.

Συγκεκριμένα δραστηριοποιείται στην πιστοποιημένη από τον ΕΦΕΤ επεξεργασία ενζύμων τυροκομίας (παραδοσιακή “Πυτιά”), σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με έδρα το Σοχό Θεσσαλονίκης.

“Προτεραιότητα μου είναι η παροχή ενός ασφαλούς προϊόντος, μέσω ενός συστήματος ορθής υγειονομικής διαχείρισής”

Την εν λόγω δραστηριότητα την ξεκίνησαν οι γονείς μου από το 1972 και από τότε μέχρι σήμερα κρατάμε ζωντανή την οικογενειακή γνώση και το μεράκι, με γνώμονα την παράδοση και την ποιότητα.
Η “Πυτιά” είναι ένα σύμπλεγμα πηκτικών ενζύμων που χρησιμοποιούνται στην πήξη γάλακτος για την παραγωγή τυριούφέτας ή της κεφαλογραβιέρας. Η ονοματολογία προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη πυτία<πυετία<πυός: πρωτόγαλα.
Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της πυτιάς, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως στην αρχαιότητα το γάλα το έπηζαν μέσα σε πήλινα χυτροειδή αγγεία, τους γαυλούς και ως ένζυμα χρησιμοποιούσαν πυτιά από στομάχι αρνιών ή κατσικιών, αλλά επίσης και χυμό σύκων. Ακόμα και αν η πρώτη παραγωγή άλλων προϊόντων γάλακτος ήταν τυχαία, από μια σειρά συμπτώσεων των ιδιοτήτων του γάλακτος, η χρήση πυτιάς από στομάχια μικρών ζώων ή φυτών (σύκα) για την παραγωγή τυριού ήταν σκόπιμη και μάλιστα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιοτεχνολογικές ανακαλύψεις της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Η παρασκευή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στον τόπο μας συνεχίζει ακόμη και σήμερα να γίνεται, σε μεγάλο βαθμό, με τον παραδοσιακό τρόπο. Ειδικότερα στα τυροκομικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιείται Ελληνική παραδοσιακή πυτιά. Γι’ αυτό και εμείς δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα της πυτιάς που παράγουμε και την κρατάμε σε ψηλά επίπεδα με αγνή Ελληνική πρώτη ύλη.

Η πρώτη ύλη πρέπει να είναι η καλύτερη για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με το τμήμα γαλακτοκομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γαλακτοκομίας).

Μια από τις βασικότερες παραμέτρους της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, είναι η διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας των καταναλωτών αλλά και τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές, δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη εξέλιξη των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων. Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι ο έλεγχος των συστημάτων HACCP. Προτεραιότητα μου είναι η παροχή ενός ασφαλούς προϊόντος, μέσω ενός συστήματος ορθής υγειονομικής διαχείρισής. Έτσι εφαρμόζοντας τις αρχές του HACCP καθ’ όλη την διαδικασία των σταδίων παρασκευής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διάθεσης, εξασφαλίζεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
Τα προϊόντα της επιχείρησής μου απευθύνονται σε γαλακτοβιομηχανίες, βιοτεχνίες ή οικοτεχνίες τυροκόμησης, αλλά και νοικοκυριά. Η εμπιστοσύνη από τους πελάτες μας αποτελεί την εγγύηση της συνεργασίας μας όλα αυτά τα χρόνια.

 

Πολιτική Δράση

2023-σήμερα

 • Βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην εκλογική περιφέρεια Β’ Θεσσαλονίκης, με 26.804 ψήφους.

 

07.2019

 • Πρώτος (1ος) Επιλαχών Βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην εκλογική περιφέρεια Β’ Θεσσαλονίκης, με 21.686* ψήφους.

(*ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων επιλαχόντα βουλευτή σε όλη την Ελλάδα).

 

2016–2018

 • Εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

 

2016–2018

 • Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2014–2016

 • Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας & Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2013

 • Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

 

2013–2014

 • Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2011–2013

 • Εντεταλμένος Σύμβουλος της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.).

 

2011–2012

 • Μέλος της Ομάδας “Τοπικής Αυτοδιοίκησης” του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

 

2011–2019

 • Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2007–2010

 • Δήμαρχος Σοχού σε ηλικία 29 ετών, με ποσοστό 61,13% των ψήφων.

 

2002–2006

 • Πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σοχού, σε ηλικία 24 ετών.

 

Συμβούλια & Επιτροπές

2023–σήμερα

 • Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής “Κοινωνικών Υποθέσεων” της Βουλής των Ελλήνων.
 • Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής “Έρευνας & Τεχνολογίας” της Βουλής των Ελλήνων.
 • Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη “Διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών & όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό”.

 

2020–2021

 • Πρόεδρος Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Οργανισμός αγροτικών ενισχύσεων).

 

2019–2022

 • Γραμματέας Διαχειριστικής Επιτροπής “Αγροδιατροφικής Σύμπραξης” Π.Κ.Μ.

 

2018

 • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό Ζήτημα της Ελλάδας.

 

2015–2018

 • Αντιπρόεδρος Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αναπτυξιακού Νόμου(Ιδιωτικών επενδύσεων) Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2015–2016

 • Πρόεδρος Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2014–2019

 • Τακτικό μέλοςΠειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών Ο.Τ.Α.Β΄ Βαθμού Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2014–2018

 • Τακτικό μέλος Δ.Σ. “Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης”Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2014–2017

 • Πρόεδρος “Μονής Λαζαριστών”(Κέντρο πολιτισμού).

 

2013–2016

 • Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

2011–2014

 • Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης “ΑΝΕΘ Α.Ε.”.

 

2006–2010

 • Τακτικό μέλος Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων “Τ.Ε.Δ.Κ.”.

 

Παράλληλα με την αυτοδιοικητική μου δράση και ως απόρροια της αναγκαιότητας δυναμικής εκπροσώπησης είτε του Δήμου Σοχού είτε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχα ενεργά σε συμβούλια ή επιτροπές, στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών φορέων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα την περίοδο της δημαρχιακής μου θητείας στο Δήμο Σοχού (2006-2010), διετέλεσα Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τότε Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) του Νομού Θεσσαλονίκης.
Κατά την περίοδο 2010-2010, συμμετείχα ως ενεργό μέλος στην Ομάδας «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Μετά την πρώτη εκλογή μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, μου ανατέθηκε η αρμοδιότητα του Εντεταλμένου Συμβούλου Εμπορίου για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας συμμετείχα ως μέλος στις σχετικές επιτροπές.
Επίσης, ως Περιφερειακός Σύμβουλος και μετέπειτα ως Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διετέλεσα αρχικά Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Θεσσαλονίκης «ΑΝΕΘ Α.Ε.» (2011-2014) και στη συνέχεια Τακτικό Μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου (2014-2017).
Παράλληλα, με τη θεσμική μου ιδιότητα ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων και μετέπειτα ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, εκλέχθηκα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2013-2016 και Πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2015-2016.
Διετέλεσα επίσης, Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αναπτυξιακού Νόμου (Ιδιωτικών Επενδύσεων) Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2015-2018, καθώς και Τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Τ.Α.-Κ.Μ.)» κατά την περίοδο 2014-2018.

Την περίοδο 2014-2019 ήμουν Τακτικό Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος, την περίοδο 2020-2021 μεγάλη και σημαντική ήταν η τιμή και η ευθύνη να αποτελέσω κυβερνητική επιλογή ώστε να μου ανατεθεί η Προεδρία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., του νευραλγικού αυτού Οργανισμού διαχείρισης των διατιθέμενων Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου της χώρας. Συνεργάστηκα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας εξυγίανσης του αγροτικού χώρου.Προερχόμενος από το χώρο αυτό, γέννημα θρέμμα αγροτικής οικογένειας, δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά στον αγροδιατροφικό τομέα και έχοντας διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, στη μεγαλύτερη σε έκταση Περιφέρεια της Ελλάδας, γνωρίζω από πρώτο χέρι προβλήματα, ανάγκες και αγωνίες.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου βασικός μου σκοπός, ήταν να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο έργο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., να διασφαλίσω το δημόσιο συμφέρον και να στηρίξω εκείνους τους αγρότες που μοχθούν και κοπιάζουν πραγματικά, προσμένοντας με διαφάνεια και δικαιοσύνη την έγκαιρη ανταμοιβή των προσπαθειών τους.

Επιδίωξη μου, ήταν να εμπνεύσω επιτυχώς το στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού, ώστε μέσα από υγιή διάθεση συνεργασίας και ειλικρινούς προσφοράς, ώστε να ενισχύσουμε ουσιαστικά, γρήγορα και αποτελεσματικά τους ανθρώπους της υπαίθρου, γιατί αυτοί αποτελούν διαχρονικά το πρωτογενές θεμέλιο, πάνω στο οποίο προσωπικά θεωρώ προφανές ότι πρέπει να οικοδομηθεί η πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Κοινωνική & Πολιτιστική Δράση

 • Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκα, με τα κοινωνικά, πολιτιστικά δρώμενα, έθιμα & παραδόσεις του τόπου μου, μέσω της συμμετοχής μου σε πολιτιστικούς & αθλητικούς συλλόγους.

 

 • Ιδρυτικό μέλος του Ιππικού Φυσιολατρικού Ομίλου “Φίλιππος”& του Παλαιστικού Συλλόγου “Άγιοι Απόστολοι”Σοχού, Θεσσαλονίκης.

 

 • Γενικός Γραμματέας επί σειρά ετών του Μορφωτικού Γυμναστικού Συλλόγου (Μ.Γ.Σ.) “Εθνικός Σοχού”.

 

 • Μέλος της εθελοντικής ομάδας παρουσίασης του αρχέγονου δρώμενου “ΚουδουνοφόρωνΣοχού”, στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004».

 

 • Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Μαραθωνίου “Μέγας Αλέξανδρος”.

 

 • Ως Πρόεδρος της “Μονής Λαζαριστών”, αγωνίστηκα για την ανάδειξη αυτού του εμβληματικού κέντρου πολιτισμού και κυρίως την εδραίωση του “Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών” ως έναν από τους σπουδαιότερουςθεσμούς πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Από πολύ μικρή ηλικία, η συμμετοχή μου στα τοπικά κοινωνικά, πολιτιστικά δρώμενα, έθιμα και παραδόσεις του Σοχού και της ευρύτερης περιοχής της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης, είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Ο αθλητισμός είναι κομμάτι της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Παρακολουθώ όλες τις αθλητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ακόμη και σήμερα, που οι υποχρεώσεις μου είναι σημαντικά επιφορτισμένες, όσο μπορώ δίνω το παρών σε αγώνες, παρότι θα ήθελα να είμαι πιο συχνά στις κερκίδες της αγαπημένης μου ομάδας, του «Εθνικού Σοχού», όπου υπήρξα αθλητής και επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Γυμναστικού Συλλόγου (Μ.Γ.Σ.) και των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιππασία. Δεν κάνω όσο συχνά θα ήθελα, παρότι έχω δικά μου άλογα και είμαι σε διαρκή επαφή με τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Σοχού «Ο Φίλιππος», δεδομένου ότι αποτελώ ιδρυτικό του μέλος. Όπως άλλωστε είμαι πολύ κοντά στο αγαπημένο άθλημα των αρχαίων Ελλήνων, της πάλης και κυρίως της παραδοσιακής, στηρίζοντας τον Παλαιστικό Σύλλογο Σοχού «Οι Δώδεκα Απόστολοι», όπου αθλούνται τα παιδιά μου και εγώ ο ίδιος όταν βρίσκω χρόνο για προπόνηση.

Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και συμβάλλει στη βελτίωση του ανθρώπου και της κοινωνίας μας. Και θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ, στο γεγονός ότι ήμουν μέλος της εθελοντικής ομάδας του Σοχού, με την οποία συμμετείχαμε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» και παρουσιάσαμε το αρχέγονο πολιτιστικό δρώμενο των «Κουδουνοφόρων». Ένα δρώμενο που χαρακτηρίζει την ιστορία του τόπου μου, το οποίο πρόσφατα προκρίθηκε μέσω της υποψηφιότητάς του διεκδικώντας την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Η ενεργή συμμετοχή μου δεν περιορίζεται μόνο στο δημόσιο χαρακτήρα αυτού του εθίμου και της κληρονομιάς του τόπου μου, αλλά περικλείει χαρακτηριστικά οικογενειακής παράδοσης και κληρονομιάς.

Είμαι υπερήφανος για τη συλλογή παλιών κουδουνιών που έχει στην κατοχή της εδώ και πολλά χρόνια η οικογένειά μου. Δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να μετρήσω το αριθμό των κουδουνιών, επειδή συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε αυτή τη συλλογή. Έχουμε αρκετές «ντουζίνες» όπως λένε όσοι ξέρουν από κουδούνια. Η θέση των κουδουνιών σε σειρά αποτελεί ιεροτελεστία. Ξεχωρίζουμε το καλό κουδούνι, αυτό που βγάζει τον καθαρό, αυθεντικό ήχο. Ρυθμίζουμε τις «ντουζίνες» όπως κουρδίζει ο τεχνίτης ένα πιάνο. Με μια «ντουζίνα» ένας μουσικός μπορεί να παίξει με τις νότες. Να συνθέσει κανονικά. Για μένα και για κάθε έναν Σοχινό, η συλλογή κουδουνιών είναι πολύτιμη. Πολύτιμα είναι όλα τα κουδούνια, διότι καθένα από αυτά έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Είναι αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς και λαογραφίας. Κάποια είναι αντικείμενα οικογενειακής κληρονομιάς. Για παράδειγμα κάποια τα έχω από τον παππού μου και για εμένα έχουν μοναδική αξία. Είναι άνω των 150 ετών και τα φορούσαν την παλιά εποχή στα ζώα που πήγαιναν μπροστά, στα «γκεσέμια». Είναι αντικείμενα συνυφασμένα με την καθημερινότητα του τόπου μου διαχρονικά, με τα επαγγέλματά μας, με τα ήθη και τα έθιμά μας. Γι’ αυτό και την περίοδο του καρναβαλιού τα φοράμε, ντύνουμε με αυτά μικρούς και μεγάλους, γυρνάμε στους δρόμους, στα μαγαζιά, για να μην σβήσει η παράδοση.

Εκπροσωπώντας, τέλος την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μονή Λαζαριστών», θα ήθελα αναφερθώ στη σημαντική ευθύνη ανάληψης της Προεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του εμβληματικού φορέα Τέχνης και Πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ως Πρόεδρος της Μονής Λαζαριστών, την τριετία 2014-2017, προσπάθησα να συνεισφέρω όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανάδειξη των δράσεων του συγκεκριμένου φορέα και κυρίως για την εδραίωση του Φεστιβάλ της Μονής, ως έναν από τους σημαντικότερους διαχρονικούς θεσμούς.