Επαγγελματική Δράση

”Προτεραιότητα μου είναι η παροχή ενός ασφαλούς προϊόντος, μέσω ενός συστήματος ορθής υγειονομικής διαχείρισής”

 

Από το 2002 είμαι ιδιοκτήτης πρότυπης βιοτεχνικής επιχείρησης του αγροδιατροφικού τομέα, η οποία δραστηριοποιείται στην πιστοποιημένη από τον ΕΦΕΤ, παραγωγή και επεξεργασία παραδοσιακής τυροκομικής πυτιάς, σε εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, με έδρα το Σοχό. Τη συγκεκριμένη δραστηριότητα την ξεκίνησαν οι γονείς μου από το 1972 και από τότε μέχρι σήμερα κρατάμε ζωντανή την οικογενειακή γνώση και το μεράκι, με γνώμονα την παράδοση και την ποιότητα.
Θυμάμαι από μικρός τους γονείς μου, να μαζεύουν τα στομαχάκια από κατσικάκια γάλακτος και μετά από μια φυσική διεργασία να παρασκευάζουν σε μορφή πολτού την πυτιά, η οποία χρησιμοποιείται ως ένζυμο για την τυροκόμηση της φέτας ή της κεφαλογραβιέρας.
Η πυτιά είναι ένα σύμπλεγμα πηκτικών ενζύμων που χρησιμοποιούνται στην πήξη γάλακτος για την παραγωγή τυριού. Η ονοματολογία προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη πυτία < πυετία <πυός: πρωτόγαλα.
Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της πυτιάς, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως στην αρχαιότητα το γάλα το έπηζαν μέσα σε πήλινα χυτροειδή αγγεία, τους γαυλούς και ως ένζυμα χρησιμοποιούσαν πυτιά από στομάχι αρνιών ή κατσικιών, αλλά επίσης και χυμό σύκων. Ακόμα και αν η πρώτη παραγωγή άλλων προϊόντων γάλακτος ήταν τυχαία, από μια σειρά συμπτώσεων των ιδιοτήτων του γάλακτος, η χρήση πυτιάς από στομάχια μικρών ζώων ή φυτών (σύκα) για την παραγωγή τυριού ήταν σκόπιμη και μάλιστα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιοτεχνολογικές ανακαλύψεις της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Η παρασκευή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στον τόπο μας συνεχίζει ακόμη και σήμερα να γίνεται, σε μεγάλο βαθμό, με τον παραδοσιακό τρόπο. Ειδικότερα στα τυροκομικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιείται Ελληνική παραδοσιακή πυτιά. Γι’ αυτό και εμείς δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα της πυτιάς που παράγουμε και την κρατάμε σε ψηλά επίπεδα με αγνή Ελληνική πρώτη ύλη.

Η πρώτη ύλη πρέπει να είναι η καλύτερη για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με το τμήμα γαλακτοκομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γαλακτοκομίας).

Ένας από τους βασικότερους στόχους της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, είναι η διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας των καταναλωτών αλλά και τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές, δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη εξέλιξη των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων. Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι ο έλεγχος των συστημάτων HACCP. Προτεραιότητα μου είναι η παροχή ενός ασφαλούς προϊόντος, μέσω ενός συστήματος ορθής υγειονομικής διαχείρισής. Έτσι εφαρμόζοντας τις αρχές του HACCP καθ’ όλη την διαδικασία των σταδίων παρασκευής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διάθεσης, εξασφαλίζεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
Τα προϊόντα της επιχείρησής μου απευθύνονται σε γαλακτοβιομηχανίες, βιοτεχνίες ή οικοτεχνίες τυροκόμησης, αλλά και νοικοκυριά. Η εμπιστοσύνη από τους πελάτες μας αποτελεί την εγγύηση της συνεργασίας μας όλα αυτά τα χρόνια.