📍ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΧ.ΝΟΜΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ”!

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση & ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Εσωτερικών:
📌«Εκλογή Ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις…»

🎙️Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο, επεσήμανα αναλυτικά τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Αγαπητές & Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η συζήτηση & η επικείμενη ψήφιση, μιας ακόμη μεγάλης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης μας, αποδεικνύει τον ταχύ, δυναμικό και ποιοτικό βηματισμό μας προς τα εμπρός, ως κοινωνία, ως οικονομία, ως χώρα…!
Μια μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει στο εξής, τους συμπολίτες μας εντός & κυρίως εκτός της επικράτειας, στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ενισχύοντας την συμμετοχή τους σε διαδικασίες που αφορούν τις ευρωεκλογές ή τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Σ’ αυτή τη δυναμική συζήτηση, με δεδομένη τη συνδιαμορφούμενη επί της αρχής συναίνεση, ήρθε η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε η αρμόδια Υπουργός, να επεκτείνει τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού & στη διαδικασία των Εθνικών Εκλογών!
✓ Οι προθέσεις της κυβέρνησης για την επέκταση αυτής της δυνατότητας είναι ειλικρινείς & πατριωτικές…!
✓ Ταυτόχρονα όμως, η πλειονότητα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να σταθεί πολιτικά ώριμη & συνεπής σε κάτι για το οποίο διαχρονικά έχει δεσμευθεί στους αποδήμους…
Οφείλουμε να σταθούμε όλοι συνεπείς, ώστε να δημιουργήσουμε μια ακόμη «ισχυρή γέφυρα» για να ενώσουμε την Ελλάδα εκτός συνόρων, με την μητέρα πατρίδα…
Η επιστολική ψήφος καθιερώνεται στη χώρα μας για πρώτη φορά, σε αντίθεση με πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης & όλου του κόσμου, που εφαρμόζεται ήδη, εδώ και πολλά χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται & στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ μάλιστα σε 5 από αυτές έχει καθιερωθεί ως ο αποκλειστικός τρόπος διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων.
Η καθιέρωση της επιστολικής ψηφοφορίας έχει προταθεί & από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του τον Μαΐο του 2022.
Μέριμνα λοιπόν του παρόντος νομοσχεδίου αποτελεί η υιοθέτηση μιας σειράς βέλτιστων πρακτικών & η ενσωμάτωση πρόσθετων δικλείδων ασφαλείας, ώστε να είναι πλήρως κατοχυρωμένη η μυστικότητα της ψήφου & η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Ο διαχρονικός πόθος του ελληνισμού της διασποράς να συμμετέχει ισότιμα στις διαδικασίες που καθορίζουν την πορεία και το μέλλον της αγαπημένης του πατρίδας, λαμβάνει βήμα-βήμα, πλέον, σάρκα & οστά!
Καταργούνται όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, σε συνέχεια της άρσης όλων των νομικών περιορισμών που ψηφίσαμε ως κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.
Δεν είναι ώριμο & δημοκρατικό από πλευράς μας, να συνεχίσουμε να αγνοούμε & να παραβλέπουμε τον πόθο και το δικαίωμα των αποδήμων Ελλήνων!
Η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου θα αποτελέσει μια ιστορική δημοκρατική κατάκτηση γι’ αυτούς!
Στο εξής, θα συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί το μέλλον της χώρας και του έθνους μας!
Οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο δίνουν τη δυνατότητα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειαστεί να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, δαπανώντας χρόνο & χρήματα.
Από την άλλη μεριά με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, διευκολύνονται & στο εσωτερικό της χώρας μας, διάφορες ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, όπως για παράδειγμα:

 • ηλικιωμένοι,
 • άτομα με αναπηρία,
 • ασθενείς,
 • ή φοιτητές & εποχικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους ή μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο κώλυμα φυσικής παρουσίας στο εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών,
 • ή ακόμη συμπολίτες μας οι οποίοι, αν & το επιθυμούν, ίσως να μην διαθέτουν αντικειμενικά τον χρόνο ή τα χρήματα να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
  Μέριμνα της παρούσας μεταρρύθμισης, είναι να αυξηθεί όσο τον δυνατόν περισσότερο η συμμετοχή των συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία & να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η αποχή, που τα τελευταία χρόνια προβληματίζει & τραυματίζει τη δημοκρατία.
  Διότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο ενισχύεται η αντιπροσωπευτικότητα & δυναμώνει το δημοκρατικό μας πολίτευμα!
  Αυτό αποτυπώνεται χαρακτηριστικά & σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες:
 • περίπου το 70% των πολιτών είναι θετικοί απέναντι στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου,
 • ενώ περίπου το 76% θεωρούν ότι αυτή θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.
  Επομένως, είναι προφανές ότι όποιος στρέφεται κατά της επιστολικής ψήφου, φοβάται την ευρεία συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές!
  Στην ουσία φοβάται τη δημοκρατία, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες & κύριοι,
Πέραν της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου, το παρόν σχέδιο νόμου, περιλαμβάνει επίσης δέσμη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου εκλογής των Ευρωβουλευτών:
➢ Πιο συγκεκριμένα επανέρχεται το κώλυμα ανακήρυξης σε όσους υποψηφίους έχουν την ιδιότητα του Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
➢ Οι εν λόγω υποψήφιοι οφείλουν να παραιτηθούν του αξιώματός τους πριν την ανακήρυξή τους.
➢ Στην ουσία, αποκαθίσταται μια διαταραγμένη και άδικη ισορροπία! Διότι είναι προφανές ότι η διατήρηση της ιδιότητας του Βουλευτή παράλληλα με την ιδιότητα του υποψηφίου Ευρωβουλευτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των υπολοίπων υποψηφίων.
➢ Τέλος εξορθολογίζεται ο τρόπος κατανομής των εδρών των κομμάτων προκειμένου να μην εμφανιστεί η πιθανή περίπτωση προσκύρωσης περισσοτέρων εδρών σε συνδυασμό ο οποίος λαμβάνει λιγότερες ψήφους από κάποιον άλλο…

Παράλληλα το παρόν νομοσχέδιο εστιάζει στην επιβεβλημένη αναγκαιότητα Εκκαθάρισης των Εκλογικών Καταλόγων:
➢ Αυτό, απαντά στο πρόβλημα του κατά πολύ μεγαλύτερου αριθμού εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, από τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών που μένουν στην Ελλάδα.
➢ Και αυτό γιατί οι εκλογικοί κατάλογοι, είναι αναχρονιστικοί, δεδομένου ότι μέχρι την ηλικία των 117 ετών, αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό θανάτου του, ο πολίτης παραμένει εγγεγραμμένος…!
➢ Οι εν λόγω πολίτες υπολογίζονται στους μη ψηφίσαντες και δίδεται μια λανθασμένη εντύπωση, αφού συμπεριλαμβάνονται στα ποσοστά αποχής της εκλογικής διαδικασίας…
Με τις σχετικές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου θεσπίζεται πλέον μια καινοτόμα διαδικασία διαγραφής όσων έχουν αποβιώσει & ο θάνατός τους ουδέποτε δηλώθηκε στις αρμόδιες εγχώριες υπηρεσίες (π.χ. λόγω μετανάστευσης).
Διότι δεν νοείται, την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, να μιλάμε για αδυναμίες διασταύρωσης, διόρθωσης ή εκκαθάρισης στοιχείων στους εκλογικούς καταλόγους.
➢ Η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο χρόνο, μεταξύ Ιουλίου & Νοεμβρίου 2024, και αφορά καταρχήν μόνο όσους είναι άνω των 80, δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, δεν έχουν διαβατήριο σε ισχύ & δεν λαμβάνουν σύνταξη.
➢ Διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο εφεξής η έγκυρη & ρεαλιστική μέτρηση της αποχής από τις εκλογές.
Τέλος, το παρόν σχέδιο νόμου, προβλέπει επίσης μέτρα για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία:

 • τόσο όσον αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία στα εκλογικά τμήματα,
 • όσο & για την πρόσβαση τους στον προεκλογικό διάλογο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες & κύριοι,
➢ Έχουν, πλέον, περάσει 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα!
➢ Οι Έλληνες ζήσαμε αλλεπάλληλες & πολυεπίπεδες κρίσεις…
➢ Το πολιτικό μας σύστημα δοκιμάστηκε σκληρά & άντεξε…
➢ Έχουμε πλέον, οι περισσότεροι σ’ αυτή την αίθουσα, την πολιτική ωριμότητα και τον ρεαλισμό να λειτουργούμε με συναίνεση, πέρα & πάνω από κομματικές αντιπαραθέσεις.
➢ Χρέος μας, είναι να εμβαθύνουμε & να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία μας!
➢ Η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου αποτελεί πρωτίστως δημοκρατική, ιστορική & εθνική ευθύνη, κυρίως απέναντι στους απόδημους Έλληνες!
➢ Γι’ αυτό και πρέπει με ευθύνη, να σταθούμε συνεπείς στις διαχρονικές μας δεσμεύσεις μας απέναντι τους…
➢ Για να συνδιαμορφώνουμε στο εξής μαζί τους, την πορεία & το μέλλον της πατρίδας μας, ώστε να καταφέρουμε σηκώσουμε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, ακόμη ψηλότερα!
Σας ευχαριστώ!»