📍ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”!

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη που μπορεί & έχει πολλά να κάνει για την ακρίβεια!»
Η συνεχιζόμενη ακρίβεια προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία έχει λάβει σειρά μέτρων, που έχουν αποδώσει. Ίσως όχι στον βαθμό που θα ήθελαν οι καταναλωτές, πλην όμως είναι εμφανές ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, με συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Η αίσθηση στην κοινωνία είναι ότι απαιτούνται ακόμα πιο γενναίες παρεμβάσεις. Πόσο πιο γενναίες; Υπάρχει ένα περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο και καμιά υπεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός αυτού. Με τις παράλληλες ανάγκες που προέκυψαν στο μεσοδιάστημα και όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας (βλέπε καταστροφές στη Θεσσαλία), είναι κατανοητό πιστεύω από τους πολίτες ότι η κυβέρνηση έξυσε τον πάτο του βαρελιού για να μπορέσει να ασκήσει πολιτικές συγκράτησης των τιμών και ταυτόχρονα ενίσχυσης των εισοδημάτων.
Και πέτυχε πολλά ήδη. Διότι οι ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έγιναν στη βάση συγκροτημένων και κοστολογημένων πολιτικών, οι οποίες δεν ήταν μονοδιάστατες.
Θα επισημάνω τα κυριότερα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου και δεν είναι τα pass, που κι αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους στην ανακούφιση των επιπτώσεων σε πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας.
Για πρώτη φορά κυβέρνηση επιβάλλει τόσα πολλά και τόσο μεγάλα πρόστιμα σε όσους εκμεταλλεύονται την κρίση ακρίβειας για να αισχροκερδήσουν ή για να θησαυρίσουν σε βάρος του καταναλωτή.
Για πρώτη φορά γίνονται τόσοι πολλοί έλεγχοι και είναι τόσο αποτελεσματικοί.
Για πρώτη φορά γίνεται τόσο εκτεταμένη παρέμβαση στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, προκειμένου να είναι μειωμένες σε περίπου 4.000 προϊόντα.
Για πρώτη φορά γίνονται παρεμβάσεις συγκράτησης των τελικών τιμών πώλησης ειδών και αντιμετώπισης των φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτών (προσφορές κτλ.) στο βαθμό που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα.
Η μάχη αυτή είναι συνεχιζόμενη δεν σταματά και όπως όλοι διαπιστώνουν όσο επιμένει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, επιμένει και η κυβέρνηση με νέα μέτρα, με νέες παρεμβάσεις ανακούφισης των νοικοκυριών.
Μόλις στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκαν τα τέσσερα νέα μέτρα. Ποιος μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί;
Και ταυτόχρονα η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, στην αύξηση δηλαδή της αγοραστικής δύναμής τους. Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προ των πυλών πλέον και η πορεία προς την προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πράξη. Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός σε περίπου ένα μήνα και σταδιακή υλοποίηση της δέσμευσης για 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, όπου ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ.
Αναφέρθηκα επιγραμματικά σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, προσωρινά και μόνιμα. κατά της ακρίβειας. Ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας της κοινωνίας και της τσέπης του πολίτη, απέναντι σε μια κρίση που είναι εισαγόμενη σε μια αγορά με χρόνιες στρεβλώσεις.
Αρκούν όλα αυτά; Ποτέ δεν θα είναι αρκετά. Πρέπει να δαμάσουμε το τέρας της αγοράς των καυσίμων, διότι στην αντλία “ματώνει” πολύς κόσμος. Όπως και να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε το κόστος παραγωγής των αγροδιατροφικών προϊόντων μας, να αντιμετωπίσουμε τις ελληνοποιήσεις και να καλύψουμε κενά δεκαετιών στις υποδομές, στρεβλώσεις στην επιχειρηματικότητα, στην αλυσίδα παραγωγής – διανομής – κατανάλωσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολλή δουλειά ακόμα να κάνει. Αλλά οι πολίτες γνωρίζουν ότι είναι η μόνη που κάνει τελικά τη δουλειά!