Διαβατά, Μαγνησία, Καλοχωρί, Σίνδος

Μια περιοχή νευραλγική, στην οποία είναι εγκατεστημένος ο μεγαλύτερος όγκος βιομηχανικών & βιοτεχνικών μονάδων, καθώς & επιχειρήσεων διεθνούς μεταφορικού έργου & εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics).

Πριν μερικές μέρες, συναντήθηκα με φίλους που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Διαβατών, της Μαγνησίας, του Καλοχωρίου & της Σίνδου.
Ένας τόπος στον οποίο στο παρελθόν χτυπούσε έντονα η καρδιά της μεταποίησης & του διαμετακομιστικού εμπορίου των Βαλκανίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα “Διαβατά”, όπου έγινε η συνάντησή μας, μετονομάστηκαν έτσι το 1926, από την “Επιτροπεία Τοπονυμιών της Ελλάδος” λόγω της θέσης τους, η οποία τα καθιστά σημαντικό διαχρονικό συγκοινωνιακό κόμβο της Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα στους περευρισκόμενους, αρκετοί άνθρωποι της τοπικής επιχειρηματικότητητας, με τους οποίους συζητήσαμε για τις συνθήκες εγκατάλειψης & στασιμότητας που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή.
Όλοι μουδιασμένοι & κυρίως αηδιασμένοι από τα ευτράπελα που εξελίσσονται στην ελληνική πολιτική σκηνή, με πιο ανησυχητικό το ζήτημα της επόμενης μέρας από την Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα ζήτημα κυρίως πατριωτικό, το οποίο παράλληλα επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις που παράγουν, μεταποιούν & εξάγουν μακεδονικά προϊόντα.
Προβληματισμός επίσης για την απουσία δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές, αντιπλημμυρικά & συγκοινωνιακά έργα, με μοναδική εξαίρεση τα τελευταία χρόνια την κατασκευή σημαντικών ανισόπεδων κόμβων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλά να δώσει στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μας, αφού οι περισσότερες αναπτυξιακές παράμετροι την διατρέχουν, με βασικότερη την εγγύτητα της με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις εγκαταστάσεις πετρελαίων, τους διεθνείς οδικούς & σιδηροδρομικούς άξονες κλπ.
Θέλω να δηλώσω τον ειλικρινή ενθουσιασμό μου, γιατί κάθε ανάλογη συνάντησή μου με πολίτες της Β’ Θεσσαλονίκης, εξελίσσεται πάντα σε μια σοβαρή & συγκροτημένη πολιτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή πολλών & σημαντικών προσώπων.
Σας ευχαριστώ όλους, που ανταποκρίνεστε στις προσκλήσεις μου.
Σας ευχαριστώ που εκφράζετε με θάρρος την εμπιστοσύνη & την υποστήριξη σας στο πρόσωπό μου!